Zimske gume in pomoč na cesti

Nasveti in novice

Zimska sezona

S 15. novembrom nastopi na slovenskih cestah zimska sezona, ki od voznikov zahteva obvezno zimsko opremo. Zakonsko je predpisano obdobje uporabe zimskih gum, in sicer od 15.11. do 15.3.

Zimska oprema za avto

Do 15. marca so na vseh vozilih obvezne:

 • bodisi zimske gume z najmanj 3 mm globokimi žlebovi na celotni površini
 • bodisi letne pnevmatike in verige v prtljažniku; verige so obvezne kadar je cestišče zasneženo ali poledenelo

V opremi tovornih vozil in avtobusov je poleg zimskih pnevmatik obvezna lopata. Prav tako mora biti po sneženju avto očiščen, sicer voznika doleti visoka kazen. Vsi naši avtomobili za najem so opremljeni z vso ustrezno zimsko opremo in pripravljeni na nove dogodivščine na cesti.

Zakaj so zimske pnevmatike pomembne?

Pomembno je, da se zavedamo, da pnevmatike opravljajo izredno pomembno delo, saj so naš edini stik vozila s cestiščem, njihova vloga pa je torej, da zagotovijo čim boljši oprijem ter tako poskrbijo,da je vožnja karseda varna.

Potrebno je vedeti, da je kakovostna zimska oprema, kjer so na prvem mestu predvsem ustrezne zimske gume, naložba v varnost vseh v vozilu in posledično tudi v prihodnje stanje vozila. Najlažje bi opisali stik vozila s podlago, kot površino, ki je velika za eno povprečno veliko moško dlan. Vi kot voznik seveda lahko dodatno poskrbite, da bo ta "dlan" zares močna. Pri nizkih temperaturah, tudi celo na povsem suhi cesti, se lahko hitro pokažejo velike razlike v voznih lastnostih glede zmožnosti oziroma vodljivosti avtomobila, obutega v zimske oziroma letne pnevmatike. Zaradi neprimerne zimske opreme bi bilo lahko dovolj, že, da se znajdete na kakšnem mostu ali neugodnem ovinku in bi prišlo do obžalovanja svojih odločitev glede obutve avtomobila. Vožnja v zimskih razmerah brez ustrezne opreme pomeni veliko varnostno tveganje za vse udeležence v prometu, ki bi se znašli v neposredni bližini.

Zaradi možnih izrednih stanj na vozišču, zimskih voznih razmer in velikega števila prometnih nesreč v zimskem obdobju, vse voznike, preko različnih kanalov, redno opozarjajo, da je potrebno zmanjšati hitrost, povečati varnostno razdaljo med vozili in se ustrezno prilagoditi trenutnim voznim razmeram. 

Kaj se zgodi v kolikor naše vozilo nima zimskih pnevmatik?

V primeru, da v zgoraj omenjenem zakonsko predpisanem obdobju oziroma v zimskih razmerah vozite brez zimske opreme, vas lahko policija kaznuje z globo v višini 40 evrov.

V primeru, da zaradi pomanjkljive ali neustrezne zimske opreme ustavite ali celo ovirate promet, lahko kazen znaša tudi do 500 evrov in 5 kazenskih točk. V kolikor ste vozili z letnimi pnevmatikami, zavarovalnica oceni, ali se je nesreča zgodila, ker vozilo ni imelo ustrezne zakonsko določene zimske opreme. Na podlagi ugotovitve lahko izplačilo škode celo zavrne.

Cene:

Cene zimskih pnevmatik se razlikujejo. Od nekaj deset pa do več sto evrov za gumo. Strokovnjaki sicer odsvetujejo najcenejše.

V Sloveniji je sicer okrog dvesto vulkanizerjev, hkrati pa še veliko delavnic, ki opravljajo menjavo gum.

Priporočena cena je 40 evrov, je pa na račun hude konkurence zaslediti tudi občutne popuste, pri čemer velja ob plačilu storitve zahtevati račun, saj tudi tudi kvaliteta med posameznimi izvajalci niha.

Prilagodite vožnjo zimskim razmeram

Še posebej pozimi velja, da je potrebno prilagoditi vožnjo razmeram na cesti. Priporočamo

 • zmanjšanje hitrosti vožnje
 • povečanje varnostne razdalje
 • nežno zaviranje in speljevanje

Slovenija je razgibana dežela s številnimi točkami in objekti izpostavljenimi poledici. Še posebej velja biti pozoren in previden na

 • mostovih
 • viaduktih
 • cestah skozi gozd
 • cestah, izpostavljenih vetru

Dodatne koristne informacije:

SLOVENIJA

Kdaj? Od 15. novembra do 15. marca.
Kaj? 4 zimske pnevmatike M+S (profil 3mm) ali letne pnevmatike (profil 3mm) + verige. Za pogon 4x4 veljajo ista pravila, verige morajo biti na dveh stalno vklopljenih pogonskiih kolesih.
Kje? Povsod razen v priobalnem pasu - seznam cest in pravilnik.

AVSTRIJA

 • Kdaj? Od 1. novembra do 15. aprila.
 • Kaj? 4 zimske pnevmatike (profil 4 mm) ali letne pnevmatike (profil 4 mm) + verige na pogonskih
 • Kje? Povsod.
 • Posebnosti! Verige so lahko na kolesih le v primerih, če je na cestah led ali zglajen sneg. V primeru snežne brozge ali delno zasneženega cestišča uporaba verig ni dovoljena, prav tako ni dovoljena vožnja z letnimi pnevmatikami. Na višje ležečih cestah so verige, odvisno od signalizacije, obvezne tudi na zimskih pnevmatikah. 

Kazen za neupoštevanje predpisa je 35 EUR, v primeru povzročitve zastojev pa je lahko tudi do 5.000 EUR.

vir: http://www.bmvit.gv.at/

ITALIJA

 • Kdaj? Od 1. novembra do 15.aprila. V dolini Aoste od 15. oktobra do 15. aprila. Ponekod je obdobje krajše.
 • Kaj? 4 zimske pnevmatike ali 4 letne pnevmatike in v opremi snežne verige.
 • Posebnosti! Na višje ležečih cestah so lahko, v primeru močnega sneženja, obvezne verige tudi na zimskih

Kazen za neuporabo zimske opreme je 39 EUR na cestah znotraj naselij in 80 EUR izven naselij, ob tem pa lahko policija tudi prepove nadaljnjo vožnjo.

vir: www.conftrasporto.it

HRVAŠKA

 • Kdaj? Od 15. novembra do 15. aprila, ne glede na vozne razmere, oziroma vedno v primeru sneženja.
 • Kaj? 4 zimske ali celoletne pnevmatike M+S ali 4 letne pnevmatike (profil min. 4 mm) + verige na pogonskih kolesih.
 • Kje? Določene ceste na Hrvaškem. V primeru sneženja tudi na ostalih cestah.

Kazen v primeru neuporabe zimske opreme je 700 HRK.

vir: www.hak.hr

BOSNA IN HERCEGOVINA

 • Kdaj? Od 15. novembra do 15. aprila, ne glede na vozne razmere.
 • Kaj? 4 zimske pnevmatike z oznako M+S in min. globino profila 4mm ali 4 letne pnevmatike z min. globino profila 4mm + snežne verige v priboru
 • Kje? Povsod.

Kazen za neuporabo zimske opreme je 40 KM, če pa boste povzročili prometno nesrečo zaradi neustrezne opreme vozila pa je kazen od 50 do 200KM.

SRBIJA

 • Kdaj? Od 1. novembra do 1. aprila, v primeru zasneženih in poledenelih cest obvezna uporaba zimske opreme
 • Kaj? Za osebna vozila to pomeni zimske pnevmatike min. globine profila 4 mm na vseh kolesih. V tem terminu je na cestah izven naselji obvezno imeti v opremi vozila tudi snežne verige za vsaj pogonska kolesa, ki jih je potrebno namestiti ob sneženju in ustrezni prometni signalizaciji.
 • Kje? Povsod.

Kazen za neuporabo zimske opreme je 3.000 dinarjev (cca 30 EUR).

NEMČIJA

 • Kdaj? Ni datumsko določeno. Obvezna uporaba zimske opreme je kadar so zimske razmere npr.: sneženje, snežna brozga, poledica sneg na cestišču... .
 • Kaj? 4 zimske pnevmatike (min. profil 1,6 mm, priporočen profil 4 mm) M+S ali znak snežinke. Za vozila 4x4 velja enako.
 • Kje? Povsod.
 • Posebnosti! Letne pnevmatike + verige v primeru zimskih razmer niso opcija. Verige so, poleg zimskih pnevmatik, obvezne v primeru postavljene prometne signalizacije.

Kazen za neuporabo zimske opreme je 60 EUR, v primeru oviranja prometa pa minimalno 80 EUR.

vir: www.adac.de 

FRANCIJA

 • Kdaj? Ni datumsko določeno. zimska oprema je obvezna kadar so zimske razmera ali kadar je s prometnim z znakom določena uporaba zimske opreme. (npr. snežnih verig...)
 • Kaj? 4 zimske pnevmatike (profil 3,5 mm) ali snežne verige.
 • Kje? Povsod.
 • Posebnosti! Na višje ležečih cestah je pogosto uporaba verig obvezna tudi za vozila opremljena z zimskim

vir: www.autoroutes.fr

ŠVICA

 • Kdaj? Ni datumsko določeno. Zimska oprema je obvezna v primeru zimskih razmer (ob sneženju, ko se sneg oprijema cestišča, poledica, zglajen sneg na cestišču, ...)
 • Kaj? 4 zimske pnevmatike. Če je prometni znak, so obvezne tudi verige,razen za vozila 4x4.
 • Kje? Povsod.
 • Posebnosti! Višje ležeče ceste in prelazi so v zimskem času prevozni le z verigami, zato v zimskem času pripročamo verige kot dodatno opremo v vozilu. V primeru prometne nesreče se lahko odgovornost, ne glede na dejansko stanje, prisodi vozniku, ki vozi brez ustrezne zimske opreme.

vir: www.tcs.ch

MADŽARSKA

 • Kdaj? Ni datumsko določeno.
 • Kaj? Ni zakonsko določeno.
 • Posebnosti! V primeru močnejšega sneženja oziroma večje količine snega lahko na ceste postavijo prometne znake, za obvezno uporabo verig na pogonskih kolesih. v teh primerih se namestitev verig zahteva že ob prestopu meje.

vir: http://internet.kozut.he                      

Praksa Atet-a

Pri Atet Rent A Car posvečamo res veliko pozornosti varni vožnji v zimski sezoni in posredovanju vseh informacij glede ustrezne in varne uporabe ter nudimo vso pomoč, ki bi jo posameznik potreboval. V vseh naših poslovalnicah ATET Rent a Car Ljubljana, Maribor in Koper vam z veseljem odgovorimo tudi na vsa vaša morebitna vprašanja glede same opreme.

Vsa vozila, v našem voznem parku jih je okrog dvesto, opremimo z ustreznimi zimskimi gumami, kar pomeni, da zagotavljamo popolno varnost in pripravljenost na vse razmere.

ATET je med redkimi, ki se na zimsko sezono pripravi predčasno in se tako izogne vsem muhastim in nepredvidljivim vremenskim razmeram. Najem vozila je tako enostavna in varna izbira za vse, ki bi potrebovali bodisi nadomestno vozilo ali vozilo, ki bi ustrezalo določenim željam.

V ponudbo vključujemo tudi verige, odločitev ali jih ob rezervaciji ali prevzemu vozila vzamete, pa seveda prepuščamo vam.

Naš ZIMSKI PAKET rešuje vse:

Vozila so opremljena s strgali za čiščenje zaledenelih stekel
Vsa vozila imajo vedno tudi zadostno količino protizamrzovalne tekočine za stekla, tako da kljub nizkim temperaturam ne zmrzujejo.
Predpisi sicer od rent a car podjetij ne zahtevajo posebnih ukrepov, poskrbimo pa, da so ključavnice vrat, vodila za ročne zavore, tesnila oken in vrat, neoporečni.
Redno preverjanje akumulatorjev
V hudem sneženju lahko stranka pri nas naroči tudi malo snežno lopatko in plastične podloge za pod kolesa avtomobilov.

POMOČ NA CESTI IN IZREDNI PRIMERI

V kolikor zaradi razmer vozila ne morete vrniti, enostavno pokličete našo 24/7 dežurno številko za 030 313 313, sporočite v čem je težava, Atet pa avtorizira podaljšanje najema vozila. Prav tako smo na zgornji telefonski številki dosegljivi za vse izredne primere in nudimo vse morebitne potrebne informacije, ki bi jih najemnik vozila potreboval. 

 

 

Pomoč uporabnikom

Vsa Pogosta vprašanja
prejšnji
naslednji
Pred rezervacijo vozila

Pred rezervacijo vozila

Katere dokumenti so potrebni za najem vozila pri ATET? Katero vozniško dovoljenje je ustrezno? Katere kreditne kartice so sprejemljive?

Preberi več
Rezervacija vozila

Rezervacija vozila

Kaj vse je vključeno v najem vozila? Je možen prevzem izven delovnega časa? Kako uredim plačilo?

Preberi več
Prevzem vozila

Prevzem vozila

Kaj potrebujem s seboj ob prevzemu vozila pri ATET? Kdaj uredim plačilo najema? Ali je potreben dodaten depozit na kreditni kartici?

Preberi več
Med najemom vozila

Med najemom vozila

Ali je mogoče podaljšati najem vozila? Ali je možno med najemom vključiti dodatno kritje / odkup odgovornosti? Kaj je potrebno storitvi v primeru nove poškodbe na vozilu v času najema?

Preberi več
Vračilo vozila

Vračilo vozila

Ali je možno vračilo vozilo izven delovnega časa? Kakšen je postopek plačila? Kakšen je postopek vračila depozita?

Preberi več
Tehnične informacije

Tehnične informacije

Kaj storiti v primeru, da ne morete zagnati avtomobila? Kako vem kateri tip goriva je ustrezen za najeto vozilo? Kaj storiti v primeru napačnega dolitega goriva?

Preberi več

WE USE COOKIES

We use cookies, to improve our services, familiarize ourselves with your behaviour during use and show you personalizied content on our website and newsletter. If click on "x" or don't configure the settings, we will use only mandatory and functional cookies. Using the settings, you can accept or reject each individual cookie according to your own preferences, as well as learn more about them. You can update these settings and revoke your concent at any given moment.