Devova ulica 6a
Ljubljana
1000
SLOVENIJA
sales@atet.si
Facebook Instagram

Najem avtomobila in dogodivščine-Goriška brda

 

Na skrajnem zahodu Slovenije, med Jadranom in Alpami, kjer so mnogi griči porasli s trtami in sadovnjaki so Goriška brda. Močno spominjajo na italijansko pokrajino Toskano, le da so nam precej bližje, njihova majhnost pa omogoča bolj intimno spoznavanje kulturnih in naravnih znamenitosti.

 

Za nami je Sveti Martin, ki spremeni mošt v vin', pravi čas za obisk vinorodne dežele, ki pa je precej več kot le to. Če nimate svojega, se odločite za najem avtomobila in se podajte na pustolovščino. Obstaja velika možnost, da boste v Brdih okušali njihovo žlahtno kapljico, zato poskrbite za prenočišče, ki jih tam ne manjka. Na voljo je kar nekaj hotelov, vil, zasebnih sob in apartmajev ter obilica gostoljubnih turističnih kmetij. Zagotovo ne boste ostali lačni.

 

Ne le kulinarika, tudi gradovi in bele cerkvice so ponos mnogih briških vasic, med katerimi imajo nekatere še posebej zanimive zgodbe.

 

Biljana slovi kot ena najlepših vasi, pa tudi kot najstarejša župnija v Brdih. Znana je predvsem po zvoniku oglejskega tipa na cerkvi, ki se v pisnih virih prvič omenja leta 1233. Ni pa cerkev edina ogleda vredna zgradba v tej vasi. Pozornost si zasluži vsaj še Dorišče, stavba s stolpičem, strelnimi linijami in portali, ki je bila med drugim tudi vojaška bolnica med 1. svetovno vojno.

 

 

Vir: https://www.brda.si/spoznaj/od_vasice_do_vasice/2012011014224231/Biljana/

 

 

Dobrovo je sedež občine in središče Brd. Tod okoli je bil nekoč najštevilčnejši med drevesi dob (vrsta hrasta), po katerem so poimenovali kraj z mogočnim gradom.  Štirje stolpi na vogalih, s katerih je osupljiv razgled na okolico mu dajejo značilno podobo. Poskrbljeno je tudi za lačne umetnosti. Ogledate si lahko zbirko grafičnih del Zorana Mušiča, svetovno znanega slikarja, čigar umetnine so v tem renesančnem gradu stalnica, pa tudi nekaj občasnih muzejskih zbirk.

 

 

Vir: https://www.brda.si/spoznaj/od_vasice_do_vasice/2012010717053384/Dobrovo/

 

 

Medana je rojstna vas slovenskega pesnika in prevajalca Alojza Gradnika, pa tudi festivala Dnevi poezije in vina. Festival je z leti rasel in rasel in prerasel prostorske zmogljivosti Gradnikove hiše, zato se je preselil na ulice Ptuja. Še vedno pa tu najdete mnoga gostišča, vinske kleti in vrhunske znamke vin.

 

 

Vir: http://citymagazine.si/clanek/medana/

 

 

Šmartno, zagotovo najbolj znano ime v Brdih, je biser arhitekture in kulture. Skriva se za obzidjem s  petimi ohranjenimi stolpi. V prvi polovici 16. stoletja je na tem območju, okoli cerkve, nastal velik protiturški tabor. Cerkev sv. Martina je še vedno center vasi, po kateri je vas dobila tudi ime. Okoli nje so vijejo ozke ulice, ki dajejo občutek, da ste se znašli v srednjem veku. Nešteto ljubkih detajlov bodo zagotovo opazili fotografi, pa tudi ljubitelji selfijev. Takšno posebnost je težko ubesediti, treba jo je doživeti. Šmartno ni brez razloga kulturni spomenik.

 

 

Vir: https://www.brda.si/spoznaj/ne_spreglejte/2012013113022941/

 

 

Gonjače se splača obiskati predvsem zaradi 23 metrov visokega razglednega stolpa. Po 144 stopnicah boste nagrajeni z osupljivim razgledom na vse strani neba. V kolikor je vreme ugodno, oko ujame Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, pa tudi Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd. Ob razglednem stolpu je postavljen spomenik, posvečen žrtvam druge svetovne vojne na desnem bregu Soče.

 

 

Vir: https://www.brda.si/znamenitosti/kulturne_znamenitosti/2012051415204567/Razgledni%20stolp%20Gonja%C4%8De/

 

 

Omenjena je le peščica vasi in znamenitosti Goriških brd, ostalo naj ostane skrivnost, ki jo je vredno raziskati.

 

 

 

 

Ponudbo za najem vozila s super prazničnim bonusom, pa si lahko ogledate s klikom na spodnji gumb

 

Preveri posebno ponudbo

 

 

 

 

 

V kolikor bi želeli, nas lahko kontaktirate na ... in z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja

 

 


VSE NOVICE
RENTACAR