Logarska Dolina

Izleti Slovenija

Najem avtomobila in dogodivščine-Logarska dolina

Predstavljamo še eno krasno destinacijo, do katere najenostavneje pridete z avtomobilom. Brez skrbi, če nimate svojega lastnega, pri Atet rent a car vam ponujamo tudi kratkoročno izposojo avtomobila. Preverite ponudbo, izberite svojega jeklenega konjička in že se lahko podate na novo dogodivščino.

Na severu naše države, v Zgornji Savinski dolini, se v objemu Kamniško - Savinjskih Alp bohoti ena najlepših ledeniških dolin v Evropi. Najbrž bi večina ljubiteljev narave že po tem kratkem opisu vedela, da je govora o Logarski dolini.

Slikovito naravno dediščino, katere nastanek je posledica tektonskih razpok, lahko v današnji podobi občudujemo zahvaljujoč ledeniku v zadnji ledeni dobi, približno 2 milijona let nazaj. Logarsko dolino, ki se razprostira na nekaj več kot 24 kvadratnih kilometrih, delimo na tri dele.

Za Log (spodnji del) in Plest (srednji del) so značine travnate preproge, na katerih ne manjka pisanega cvetja, medtem ko je Kot (zgornji del) bolj ali manj gozdnat. Bogata favna in flora, veličastno šumenje slapov, številne aktivnosti, ki so tu na voljo in nenazadnje kulinarika ter kulturna dediščina, so zagotovo dobri razlogi za obisk. Pika na i pa bo podatek, da je bila Logarska dolina zaradi naravnih in kulturnih znamenitosti leta 1987 razglašena za krajinski park, kot del destinacije Logarska dolina – Solčavsko pa je tudi prejemnica zlatega znaka Zelene sheme slovenskega turizma.

Solčavsko je območje, ki poleg Logarske doline zajema še dve drugi alpskli dolini – Robanov kot in Matkov kot, vas Solčava ter naselje Podolševa. Ne bo nam žal, če bomo pozornost namenili vsem.

Vstopnina

Pred vstopom v Logarsko dolino je parkirišče, kjer lahko pustite motorno vozilo in se naprej odpravite peš, s kolesom, z rolerji,... V tem primeru ali pa če vozite električni avtomobil, ki ga tudi lahko najamete pri Atet rent a car, je vstop brezplačen. Sicer pa boste odšteli nekaj evrov. Prispevek za motorno kolo je 5 eur, za osebni avtomobil 7 eur, za kombi euro več. A naj zaradi tega ne bo slabe volje. Plačane vstopnine pomagajo k ohranitvi in naravi prijaznemu razvoju krajinskega parka. Plačniku pa omogočajo parkiranje za čas bivanja v Logarski dolini, ogled naravni in kulturnih dediščin in uporabo rekreacijskih površin.

Naravne znamenitosti

Tu je narava res dihjemajoča. Območje je bogato z vodnimi viri. Solčavsko nam postreže z več kot sto slapovi, med katerimi sicer niso vsi dostopni, a nič ne de, kar nekaj jih je dostopnih očem. Najslavnejši je zagotovo slap Rinka, velja pa si ogledati še slap Palenk, Brložniške slapove, Rastovški slap, če jih naštejemo le nekaj. Rinka je pravzprav padajoča reka Savinja, ki izvira nekoliko višje, v krnici Okrešelj. Izvir je stalen, voda pri izviru pa kakovostna za pitje. Kmalu pod slapom reka ponikne in ponovno privre na površje v izviru Črna v spodnjem delu doline.

Med številnim drevesi jih izstopa kar nekaj, ki so po svojem obsegu, višini in starosti še posebej mogočna. Dva izmed njih sta bila celo razglašena za naravni spomenik. Logarjeva lipa, ki raste ob cesti blizu kmetije Logar, je postala kar nekakšen simbol pogleda na dolino. Drugo posebno drevo pa je macesen na Klemenčevi jami.

Naj omenimo še pisano alpsko cvetje, med katerim je kar nekaj redkih in ogroženih vrst in pester živalski svet.

 

Kulturna dediščina

Poleg slikovite narave, se Logarska dolina lahko pohvali tudi z bogato kulturno dediščino. V 19. stoletju so bili znani po oglarjenju. V spomin na tiste čase je nad Domom planincev postavljena oglarska bajta, ob kateri oglar vsako leto sestavi oglarsko kopo. Na ogled so tudi lesene kašče, ki so bile namenjene spravilu pridelka, predvsem žit in gozdarska bajta, v kateri so bivali gozdarji. Ne pozabimo še na arheološko najdišče Potočka zijalka. Jama se nahaja na južnem pobočju Olšave in velja za najvišje ležečo paleolitsko postajo in najdišče ostankov jamskega medveda ter odkritja številnih koščenih konic paleolitskih lovcev. Stalno razstavo o Potočki zijalki si lahko ogledate v gostišču Firšt v Logarski dolini.

Aktivnosti v vseh letnih časih

Logarska dolina in njena okolica ponujata pester izbor aktivnosti. Razgiban teren in lepote narave, obljubljajo prijetne trenutke tako ležernim sprehajalcem, kot malo aktivnejšim športnikom, ki radi nekoliko pospešijo srčni utrip, pa tudi adrenalinskim navdušencem.

V srednjem delu doline, blizu hotela Plesnik se nahaja TIC krajinskega parka (https://www.logarska-dolina.si/slo/o-parku/informacijske-tocke), kjer vam bodo postregli z vsemi informacijami, ki jih boste potrebovali na svojem obisku v Logarski dolini.

Logarska dolina je prav tako ena izmed najbolj priljubljenih foto destinacij v Sloveniji, ki pogosto privablja tako turiste kot profesionalne fotografe, ki si želijo ovekovečiti čudovite poglede in dih jemajočo naravo ter spomine deliti tudi med prijatelje.

Pohodništvo in planinarjenje

Pot po Logarski dolini

Pot po Logarski dolini je tematska, naravoslovno-etnografska pot, prijetna za oko in koristna za telo. Za 7 kilometrov dolg sprehod si namenite 2-3 ure. Pot se začne v spodnjem delu doline, ob kmetiji Logar in konča pri bučnem slapu Rinka, na vsakem koraku vmes pa preseneča z naravno in kulturno dediščino. Raziskovanja se lahko lotite sami ali pa se odločite za vodeno različico. Turistični vodnik vam bo s svojim znanjem izlet zagotovo obogatil.

Zemljevid poti si lahko ogledate tukaj https://www.logarska-dolina.si/knjiznica/dozivetja/pot-po-logarski-dolini-15-7-2020.pdf  

Omenjena pot še zdaleč ni edina možnost izletniškega pohodništva v teh krajih. Dobro obiskana sta na primer tudi planinski dom na Okrešlju in planinski dom na Klemenči jami. Lepi razgledi so zagotovljeni.

Za tiste, ki gora ne želite občudovati le od daleč, pa Logarska dolina predstavlja krasno izhodišče za osvajanje dvotisočakov in tudi nekaterih nižjih vrhov. Najzahtevnejše poti, ki zahtevajo tudi samovarovalno opremo, vodijo na Ojstrico, Planjavo in Tursko goro.

Kolesarjenje

Za ljubitelje kolesarjenja so na voljo pestre in težavnostno različne poti. Nič ne de, če nimate svojega kolesa, saj si je v Logarski dolini na več lokacijah možno izposoditi gorsko in tudi električno kolo.

Najlažja in najhitrejša pot poteka od parkirišča pred vstopom v Logarsko dolino pa do slapu Rinka. Pravzaprav do parkirišča pred slapom Rinka, kjer je tudi okrepčevalnica, saj je zadnji del poti potrebno prehoditi. V desetih minutah boste zagledati mogočen slap, ki pa na poti ni edini. Dolžina poti je 14 km, težavnost lahka.

Nekoliko zahtevenjša je tura Logarska dolina – Matk – Perk – Majerhold – Logarska dolina. Razgledi so fascinantni, poleg njih pa so ob poti še naslednje zanimivosti: razstava o Potočki zijalki v gostišču Firšt, soteska in dolina Jezere, lokostrelski center na kmetiji Gradišnik, Matkov kot, … Celotna pot pa je dolga 15 km, 10 km dolg vzpon pot uvršča med srednje zahtevne.

Naslednji predlog je krožna kolesarska pot po razgibani panoramski cesti, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne. Pot vas bo vodila iz Solčave do Podolševe in mimo Logarske doline nazaj v Solčavo. Ob poti so številne znamenitosti, ki bodo popestrile izlet: cerkev Marije Snežne v Solčavi, Potočka zijalka (jamsko najdišče iz stare kamene dobe), izvir kisle vode, Klemenškov pekel, Matkov kot,… Dolžina poti je 25 km, težavnost pa srednje zahtevna, na račun dolgega vzpona tudi občasno zahtevna.

Natančnejše opise kolesarskih poti najdete tukaj https://www.logarska-dolina.si/slo/dozivetja/za-aktivne/kolesarjenje 

Alpinizem in športno plezanje

Kamniško – Savinjske Alpe so s številnimi visokimi vrhovi odličen teren za alpinistične vzpone različnih težavnostnih stopenj in v vseh letnih časih. V Logarski dolini in v Matkovem ter Robanovem kotu so izhodišča za strme stene. Ojstrica, Planjava, Raduha in Mrzla gora vabijo s svojimi priljubljenimi plezališči. Športni plezalci imajo na voljo tudi naravno plezališče Žohar, ki se nahaja na začetku Logarske doline, pa tudi v Krofički in Mrzli gori.

Lokostrelstvo

Na turistični kmetiji Gradišnik v Matkovem kotu, ki je od vstopa v Logarsko dolino oddaljena le nekaj več kot 2 km, vas čaka prava lovska avantura. Zasnovano imajo cca 3 km dolgo 3D progo, ki predstavlja simulacijo lova z lokom na divje živali. Tarče živali so iz umetne mase, na pretežno gozdni poti jih srečate kar 28. Vaditelj vam bo najprej predal nekaj napotkov za streljanje z lokom, ko boste osvojili osnove streljanja pa je čas za ''lov''. Na progo se lahko odpravite sami ali z vaditeljem.

Cenik in kontakt najdete tukaj https://www.gradisnik.si/lokostrelstvo-info-cenik.html 

Zimske aktivnosti

Zasnežena Logarska dolina predstavlja pravo zimsko pravljico in tudi v tem času ponuja možnosti za rekreacijo.

Tek na smučeh

Krožna tekaška steza, ki je speljana po dolini, meri 15 km in je primerna tako za klasično kot tudi skate tehniko. Zadovoljila bo začetnike in zahtevnejše tekače.

Dobra novica je, da je tekaška oprema na voljo za izposojo v Kmečki hiši Ojstrica ( https://www.logarska-dolina.si/slo/nastanitve/hoteli-in-penzioni/kmecka-hisa-ojstrica ) in v Eko hiši Na razpotju https://www.logarska-dolina.si/slo/nastanitve/hoteli-in-penzioni/eko-hisa-na-razpotju 

Turno smučanje

Po deviškem snegu lahko v Logarsko dolino prismučate z Ojstrice ali s Savinjskega sedla. Najpogumnejši pa se lahko snežnim užitkom predate v grapah Turske gore, Rink in Mrzle gore. A nikar brezglavo – najprimernejši čas za tovrstne avanture pomlad, ko je sneg običajno dovolj utrjen, nevarnost plazov pa majhna.

Tudi smučarske opreme ne potrebujete svoje, posodijo vam jo v Eko hiši na razpotju, v Kmečki hiši Ojstrica in na Turistični kmetiji Lenar (https://www.logarska-dolina.si/slo/nastanitve/turisticne-kmetije/turisticna-kmetija-lenar)

Ledno plezanje

Na več kot dvanajstih zaledenelih slapovih lahko v ugodnih razmerah preizkusitve svoje plezalske sposobnosti. Najatraktivnjši in posledično najbolj obiskan je slap Palenk poleg hotela Plesnik. Nevešči lednega plezanja imajo možnost predstavitvenega in začetniškega tečaja https://www.logarska-dolina.si/slo/dozivetja/za-aktivne/ledno-plezanje#plezanje  

Nastanitve

S prenočitvijo ne boste imeli težav, saj je na tem območju nemalo nastanitev, primernih za plitve in globoke žepe. Lahko najamete posteljo v počitniških in planinskih domovih, sobo ali apartma na turističnih in eko kmetijah ali pa se prepustite udobju luksuznega hotela z wellnesom.

Ne glede na samo izbiro nastanitve pa je obisk Logarske doline prav posebno doživetje in čudovita izbira za izlet z avtomobilom, v vseh letnih časih.

O Logarski dolini in okolici bi brez težav lahko napisali še nekaj strani, a še tako slikovit opis ne more nadomestiti občutkov, ki preplavijo slehernega obiskovalca teh atraktivnih krajev. A ne verjemite nam na besedo, prepričajte se sami.Vrsto svojega potovanja si popolnoma prilagodite svojim željam, svojemu počutju, vrsti aktivnosti, ki si jih želiš in seveda svojemu tipu popotnika.

 

Oddaljenost od ATET poslovalnic:

Najbližja poslovalnica je ATET Ljubljana Airport. Lahko tudi preverite vse ostale ATET poslovalnice in izberete svojo. v našem Voznem parku pa izberite svoje vozilo, glede na vaše želje in potrebe.

  • Pestra izbira vozil
  • Možna dostava vozila na lokacijo
  • Brez obveznega predplačila
  • Brez stroškov preklica ali sprememb rezervacij
  • 24/7 Podpora uporabnikom
  • Dodatne ideje za izlete po Sloveniji lahko dobite na Izleti Slovenija.

Potrebujete dodatno pomoč?

Preverite koristne informacije na Pomoč uporabnikom.

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo tudi na elektronskem naslovu prodaja@atet.si in na telefonski številki 01 320 82 30.

 

Pomoč uporabnikom

Vsa Pogosta vprašanja
prejšnji
naslednji
Pred rezervacijo vozila

Pred rezervacijo vozila

Katere dokumenti so potrebni za najem vozila pri ATET? Katero vozniško dovoljenje je ustrezno? Katere kreditne kartice so sprejemljive?

Preberi več
Rezervacija vozila

Rezervacija vozila

Kaj vse je vključeno v najem vozila? Je možen prevzem izven delovnega časa? Kako uredim plačilo?

Preberi več
Prevzem vozila

Prevzem vozila

Kaj potrebujem s seboj ob prevzemu vozila pri ATET? Kdaj uredim plačilo najema? Ali je potreben dodaten depozit na kreditni kartici?

Preberi več
Med najemom vozila

Med najemom vozila

Ali je mogoče podaljšati najem vozila? Ali je možno med najemom vključiti dodatno kritje / odkup odgovornosti? Kaj je potrebno storitvi v primeru nove poškodbe na vozilu v času najema?

Preberi več
Vračilo vozila

Vračilo vozila

Ali je možno vračilo vozilo izven delovnega časa? Kakšen je postopek plačila? Kakšen je postopek vračila depozita?

Preberi več
Tehnične informacije

Tehnične informacije

Kaj storiti v primeru, da ne morete zagnati avtomobila? Kako vem kateri tip goriva je ustrezen za najeto vozilo? Kaj storiti v primeru napačnega dolitega goriva?

Preberi več

WE USE COOKIES

We use cookies, to improve our services, familiarize ourselves with your behaviour during use and show you personalizied content on our website and newsletter. If click on "x" or don't configure the settings, we will use only mandatory and functional cookies. Using the settings, you can accept or reject each individual cookie according to your own preferences, as well as learn more about them. You can update these settings and revoke your concent at any given moment.