Simply the best Rent a Car in Slovenia. Hire a car with ATET car rental service in Ljubljana for best deals, friendly service, and excellent cars. Get a quote now.
Devova ulica 6a
Ljubljana
1000
SLOVENIJA
sales@atet.si
Facebook Instagram

5 idej za izlet z avtomobilom iz Ljubljane

ENODNEVNI IZLET IZ LJUBLJANE

 

Prestolnica Slovenije je zaradi svoje lege krasno izhodišče za pohajkovanje v vse smeri države. V tem članku se bomo osredotočili na 5 lokacij, ki vam bodo za izlet z avtom iz Ljubljane vzeli od 20 do 45 minut vožnje. V ugodnih razmerah na cesti, seveda. Tudi javni prevozni omogočajo kar nekaj možnosti za raziskovanje, a bo udobje pri izletu z avtomobilom neprimerno večje. Dostopnost lokacij in časovna neodvisnost sta glavna dva razloga, ki govorita v prid temu. Najem avtomobila, v kolikor nimate svojega, lahko opravite pri Atet rent a car. Preverite ponudbo, izberite dovolj velik avto iz našega voznega parka in že se lahko podate na novo dogodivščino

 

 

1. TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE V GRADU BISTRA

 

Bistra je vas z nekaj deset prebivalci v Občini Vrhnika, ki stoji na cesti med Vrhniko in Borovnico in ponuja kar nekaj razlogov za obisk.

 

Glavni je Tehniški muzej Slovenije, ki domuje v nekdanjem samostanskem oz. grajskem poslopju. Umeščen je v krasno okolje s parkom, ribnikom in gozdno učno potjo. Vabi nas na ogled stalne razstave in občasnih razstav, številne delavnice in ostale dogodke. Na več kot 6000 m2 je razstavljenih kar devet stalnih zbirk s področja tiskarstva, kmetijstva, cestega prometa, tekstila, elektrike, ribolova, lova, lesarstva, gozdarstva, vodnih pogonov, modelov in maket letal in obdelave kovin. Posebno pozornost pritegne zbirka limuzin nekdanjega jugoslovanskega predsednika Tita in razstava Tiskarstva na slovenskem.

 

 

Vsako leto pa so pripravljene tudi razstave ( https://www.tms.si/razstave/ ) z dodatno zanimivo tematiko. Trenutno do 31.12.2022 poteka razstava s poudarkom na tehnološkem razvoju slovenskih športnih znamk in opreme. 

 

Vstopnina za odrasle je 6,5 eur, za upokojence 4,5 eur, za učence, dijake in študente 4 eur. Družinam in skupinam nad 20 oseb ponujajo popust, brezposelni, predšolski otroci, invalidi, Prijatelji TMS člani ICOM, SMD in Društva restavratorejv Slovenije pa lahko vstopajo brezplačno. Da ne boste naleteli na zaprta vrata, si oglejte delovni čas ( https://www.tms.si/delovni-cas/ ).

 

 

 

Če ste ravno v teh koncih se zapeljite še Močilnika – najbolj znanega izvira Ljubljanice, ki je nekaj minut vožnje stran. Nahaja se na koncu 180 m dolge zatrepne doline Močilnik blizu Vrhnike. Izvira sta tu kar dva – Veliki Močilnik izvira v jezercu pod stenami, imenovanimi tudi Hudičeve skale, Mali močilnik pa 50 metrov naprej v smeri gostilne. Njun skupni tok se imenuje Mala Ljubljanica. Prijeten sprehod, primeren za vse starostne skupine vas čaka na krožni poti, dolgi okrog 4,5 km. Avto lahko varno pustite na parkirišču pri izviru.

 

 

 

2. IŠKI VINTGAR

 

Soteska na obrobju Ljubljanskega barja predvsem v poletnih mesecih vabi na osvežitev in bosonogo hojo po hladni reki Iški, ki nam bo pospešila krvni obtok, morda celo kopanje v tolmunu. Poletje seveda ni edini čas, primeren za obisk, celo leto lahko uživamo v raziskovanju, na krajših sprehodih po soteski ali nekoliko daljših pohodih v okolici.

 

Lahko se pripeljemo iz smeri Ljubljanskega barja, mimo vasi Jezero ali iz smeri Iga, od koder nas table usmerjajo proti Iškemu vintgarju. Pred vstopom v sotesko je urejeno parkirišče. Po nekaj minutah hoje prispemo do gostišča, kjer si lahko privoščimo kosilo, ali pa le kakšno kavico in sladoled. Od tu naprej je urejena krajša pot ob reki, primerna za lahkoten sprehod in občudovanje narave. Lahko pa se odločimo za resnejši podvig in se po označeni poti, takoj za gostiščem povzpnemo na Krim, za kar bomo potrebovali približno 2uri in pol. Druga možnost je, da prečkamo most in se podamo na eno izmed označenih poti na drugi strani reke. Do Vrbice (sotočja Iške in Zale), Krvave Peči ali morda na Kurešček.

 

 

 

 

 

3. VAČE

 

Vače so manjši kraj v Občini Litija, ki je znan kot izredno bogato najdišče prazgodovinske železnodobne kulture na Slovenskem. Najbolj znana je seveda Vaška situla. Podamo se lahko na Arheološko pot Vače, ki je bila leta 2015 razglašena za Naj tematsko pot v Ljubljanski regiji. Izhodišče poti je v vasi Klenik, kjer lahko občudujemo povečano Vaško situlo (original hrani Narodni muzej Slovenije), v bližini pa nas nas preseneti fosilna plaža, stara 13 milijonov let. Da, nekoč je bilo tu morje. Označena krožna pot je dolga 5km in primerna tudi za otroke.

 

V bližnji okolici je vas Slivna, središče naše države, kjer je zadnjih nekaj let adrenalinski park Geoss. Zabava za celo družino, saj je najlažja težavnostna stopnja primerna za otroke od 4 leta starosti, najpogumnejši pa boste pustolovščino doživeli 25 m od tal. Tudi malčki bodo uživali v gibalnici za najmlajše. Ponudba parka pa je mnogo širša od adrenalinskih vragolij. Lahko se odločite preživeti noč v krošnjah in zaspite ob zvokih narave. Ali pa se prepustite vodenemu oddihu v blagodejnem objemu gozda, ki so ga poimenovali Gozdno čutno razvajanje. Za več informacij obiščite njihovo spletno stran. https://www.pustolovski-park-geoss.si/

 

 

 

 

4. RAKOV ŠKOCJAN

 

Med Cerkniškim in Planinskim poljem leži kraška dolina Rakov Škocjan, ki je nastala iz kraške jame z udiranjem in rušenjem stropa. Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Postojna-Unec in po nekaj minutah vožnje prispemo do slikovite doline, ki nas bo v pomladnih in poletnih mesecih pričakala s pisano podrastjo in svežimi odtenki bukovih listov. Da očarljivosti sprehoda v jesenskem gozdu niti ne omenjamo. Vse to pa še popestri pogled na reko Rak, ki se vije po dolini in naravne znamenitosti, med katerimi izstopajo Mali in Veliki naravni most ter Tkalca jama.

 

Rakova učna gozdna pot, speljana skozi celoten park, nas pelje mimo omenjenih in drugih znamenitosti. Pot je večinoma enostavna, za dostop do nekaterih točk pa je zaradi strmin potrebno nekaj spretnosti.

 

Arheološke najde dokazujejo, da je udornico, kot imenujemo kraško dolino nastalo zaradi udiranja jamskega stropa, naseljeval pračlovek. Na tem območju so našli ostanke orodij in stare kamene dobe, iz kasnejše železne dobe pa ostanke lončevine. Prebivalcem bližnjih vasi, v mnogo kasnejšem 15. stoletju n.št., pa je dolina nudila zavetje pred turškimi napadi.

 

 

 

 

5. RAKITNA

 

Rakitna je naselje na Rakitenski planoti, ki leži cca 800 metrov nad morjem. Ponaša se z ugodno klimo, ki je posledica mešanja sredozemskih in alpskih zračnih tokov, zato bodo izleta na ta konec Slovenije še posebej vesela naša dihala. Da podatek ni iz trte zvit, dokazuje tudi Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna, ki nudi oskrbo otrokom in mladostnikom.

 

Planota je odeta v pretežno borove in smrekove gozdove, ki jih pobliže spoznamo na številnih sprehajalnih poteh. Izhodišče le- teh je območje jezera, ob katerem stoji butični družinski hotel. Podamo se lahko na 3,5 km dolgo krožno sprehajalno pot, ki vodi skozi razgibano naselje vikendov, mimo Mladinskega klimatskega zdravilišča in skozi center vasi. Naslednja varianta je arheološka učna pot, ki je nekoliko daljša in vodi do ostankov rimskega obrambnega stolpa in zapornega zidu iz 3. st. n. št. V kolikor pa bi radi pošteno pretegnili noge, je Rakitna krasno izhodišče za pohode na Krim, Bloke, Cerkniško polje, v Iški vintgar, itd. Ni pa nujno, da raziskujete zgolj peš, teren je priljubljen tudi med kolesarji. Zime so mrzle, zasnežene, a tudi zelo sončne, zato so pravi raj za najmlajše sankače, ki se spuščajo s številnih gričev, kakor tudi za tekače na smučeh, za katere je poskrbljeno s progami.

 

 

 

Zgoraj opisane ideje za izlete z avtom niso vezane zgolj na lepo vreme, zato ni izgovora, da bi naslednji prosti vikend preživeli pred televizorjem. Kakor tudi ne, da ste brez prevoznega sredstva, saj se za izposojo avtomobila lahko vedno obrnete na nas.

 

 

Vrsto svojega potovanja si popolnoma prilagodite svojim željam, svojemu počutju, vrsti aktivnosti, ki si jih želiš in seveda svojemu tipu popotnika.

 

 

Pestra izbira avtomobilov in kombijev.

Možnost dostave vozila na lokacijo.

Ni predplačila.

Ni stroška preklica ali spremembe rezervacije.

24/7 pomoč uporabnikom.

 

 

 

Spletna ponudba

 

  

 

 

Kontaktne informacije:

 

V kolikor bi potrebovali kakršnekoli informacije, imate morebitne pomisleke in bi želeli prejeti naš odgovor, smo vam seveda na voljo. Z veseljem vam nudimo našo pomoč in odgovorimo na vsa vaša vprašanja.

 

V kolikor bi potrebovali najem avtomobila smo seveda tu za vas.

Spletno povpraševanje, z vključenim spletni popustom, je mogoče oddati TUKAJ. 

 

 

  • Možnost dostave vozila na lokacijo.
  • Ni predplačila.
  • Ni stroška preklica ali spremembe rezervacije.

 

 

Za vas je naš Rezervacijski center dosegljiv na elektronskem naslovu prodaja@atet.si in na telefonski številki 01 320 82 30.

 

 

  • Pogosta vprašanja preveri TUKAJ.
  • Splošni pogoji poslovanja preberi več TUKAJ.

 


Vse novice
RENTACAR