Simply the best Rent a Car in Slovenia. Hire a car with ATET car rental service in Ljubljana for best deals, friendly service, and excellent cars. Get a quote now.
Devova ulica 6a
Ljubljana
1000
SLOVENIJA
sales@atet.si
Facebook Instagram

Novosti na področju mobilnosti v 2022

 

Kaj bo novega na področju mobilnosti v 2022?

 

Vsi vozniki bodo lahko že v začetku leta 2022 opazili kar nekaj sprememb in novosti. Spodaj smo v kratek seznam strnili najbolj pomembne.

 

 

Menjava vozniškega dovoljenja:

v kolikor ste eden oziroma ena izmed tistih, ki s seboj še vedno nosi staro vozniško dovoljenje rožnate barve, bo v tem letu potrebno le to zamenjati z veljavnim novim dovoljenjem. Zadnji datum je 19.01.2023, vendar bo v tem letu na naših upravnih enotah po Sloveniji precejšnja gneča tudi na ostalih področjih in v izogib predlagamo, da svoje zadeve uredite že prej.

 

 

Elektronska vinjeta:

S 1.2.2022 bo v Sloveniji vzpostavljen sistem preverjanja elektronskih vinjet za slovenske avtoceste. Do konca meseca januarja naj bi aktivno začel delovati tudi avtomatiziran sistem preverjanja registrskih tablic s plačano elektronsko vinjeto. Elektronska vinjeta bo vezana na registrsko oznako vozila. vožnja z avtomobilom brez e-vinjete ne bo mogoča na cestah, kjer je cestnina obvezna.

 

 

 

Kje kupiti elektronsko vinjeto? Preveri več informacij na uradni strani.

 

 

Dars naj bi v letu 2022 v omrežje avtocest in hitrih cest vložil približno 150 milijonov evrov za novogradnjo in rekonstrukcijo cest. Prav tako naj bi v tem letu vpeljali nov način obveščanja voznikov o stanju prometa, zamudah in obvozih preko portalov.

 

 

Policija se zavzema za bolj pogosto preverjanje kršitev na cestah (uporaba mobitela, prekoračitve hitrosti v naseljih, alkoholiziranost v času vožnje, premajhna varnostna razdalja med avtomobili itd.). Javna agencija za varnost prometa pa bo število tednov s preventivnimi aktivnostmi kar podvojila, in sicer zaradi dejstva, da smo po poročanjih v lanskem letu nazadovali za vsaj 5 let nazaj, predvsem v primerih alkoholiziranih ali nepripetih voznikov.

 

 

Prodaja in nakup avtomobilov:

Kot je znano je bilo v letu 2021 kar precej težav na področju dobave avtomobilov, kar je prineslo spremembe tudi pri vseh ostalih povezanih dejavnostih, med njimi tudi pri najemu vozil. Znane težave naj bi se postopoma izboljšale, vendar cene tako novih kot rabljenih avtomobilov zaenkrat še ne bodo padle, zaradi ogromnega povpraševanja in precej manjšo ponudbo. Za najem vozila se lahko pozanimaš TUKAJ.

 

 

 

Ostala zakonodaja v povezavi z vozili:

Tudi na področju zakonodaje se obeta kar nekaj novosti oziroma predlogov za spremembe.

 

  • Z julijem 2022 bo v praksi začela delovati evropska direktiva, ki narekuje, da morajo vsi novo modeli avtomobilov, lahkih gospodarskih in tovornih vozil imeti vgrajene nove asistenčne sistem, katerih osnovna funkcija je zmanjšanje možnosti za nastanek nesreč, ki bi terjale hujše poškodbe ali celo smrt.

 

  • Vozila bodo morala imeti od sredine 2024 obvezno integriranega inteligentnega pomočnika za hitrost ter vzvratno vožnjo, sistem za ohranjanje voznega pasu, sistem za zaviranje v sili ter zavorno luč v sili, prav tako bo moral biti vključen sistem za opozorilo o zaspanosti voznika ter snemalnik podatkov, ki bi se uporabljal izključno za preiskavo nesreč. Vsi sistemi se bodo lahko ročno izklopili a se bodo že ob naslednjem prižigu avtomobila ponovno vklopili.
  • Leto 2022 naj bi bilo prelomno pri vzpostavljanju okolju prijaznejše mobilnosti. V spomladanskih mesecih naj bi se oblikovalo predlog, ki bi določal kakšne emisije bodo sploh še dovoljene pri naslednjih vozilih, tudi emisije zavor.
  • Spremenjeni zakon o cestah bi vplival na omejitve glede postavljanja objektov ob cestah, kjer naj bi bila največja težava predvsem pri oglaševanju oziroma veliko formatnih oglasih, ki so ušli izpod nadzora.
  • Subvencije za električna vozila: električna vozila, ki bodo namenjena poslovni rabi bodo za podjetja zelo ugodna. Pri nas pa lahko tudi izveš kaj več o Poslovnem najemu električnega vozila in pošlješ povpraševanje TUKAJ.
  • Sprejem regulative za izgradnjo evropskega omrežja polnilnic z alternativnimi pogonskimi energenti

 

 

NAJEM VOZILA PO UGODNI SPLETNI CENI

 

...

 

 

V kolikor bi tudi vi kdaj potrebovali vozilo, smo vam seveda na voljo za vse dodatne informacije, morebitna vprašanja ali pripravo individualne ponudbe glede na vaše želje.

 

Za podrobnejše informacije pišite na ... ali pokličite na telefonsko številko 01 3208 230 in z veseljem vam pomagamo.

 

 

Več informacij lahko dobite tudi na spletni strani pod Pogostimi vprašanji in Splošnimi pogoji poslovanja.

 


Vse novice
RENTACAR