Simply the best Rent a Car in Slovenia. Hire a car with ATET car rental service in Ljubljana for best deals, friendly service, and excellent cars. Get a quote now.
Devova ulica 6a
Ljubljana
1000
SLOVENIJA
sales@atet.si
Facebook Instagram

Najem avtomobila in dogodivščine-Logarska dolina

 

LOGARSKA DOLINA

 

Predstavljamo še eno krasno destinacijo, do katere najenostavneje pridete z avtomobilom. Brez skrbi, če nimate svojega lastnega, pri Atet rent a car vam ponujamo tudi kratkoročno izposojo avtomobila. Preverite ponudbo, izberite svojega jeklenega konjička in že se lahko podate na novo dogodivščino.

 

Na severu naše države, v Zgornji Savinski dolini, se v objemu Kamniško - Savinjskih Alp bohoti ena najlepših ledeniških dolin v Evropi. Najbrž bi večina ljubiteljev narave že po tem kratkem opisu vedela, da je govora o Logarski dolini.

 

Slikovito naravno dediščino, katere nastanek je posledica tektonskih razpok, lahko v današnji podobi občudujemo zahvaljujoč ledeniku v zadnji ledeni dobi, približno 2 milijona let nazaj. Logarsko dolino, ki se razprostira na nekaj več kot 24 kvadratnih kilometrih, delimo na tri dele.

 

Za Log (spodnji del) in Plest (srednji del) so značine travnate preproge, na katerih ne manjka pisanega cvetja, medtem ko je Kot (zgornji del) bolj ali manj gozdnat. Bogata favna in flora, veličastno šumenje slapov, številne aktivnosti, ki so tu na voljo in nenazadnje kulinarika ter kulturna dediščina, so zagotovo dobri razlogi za obisk. Pika na i pa bo podatek, da je bila Logarska dolina zaradi naravnih in kulturnih znamenitosti leta 1987 razglašena za krajinski park, kot del destinacije Logarska dolina – Solčavsko pa je tudi prejemnica zlatega znaka Zelene sheme slovenskega turizma.

 

Solčavsko je območje, ki poleg Logarske doline zajema še dve drugi alpskli dolini – Robanov kot in Matkov kot, vas Solčava ter naselje Podolševa. Ne bo nam žal, če bomo pozornost namenili vsem.

 

 

 

 

VSTOPNINA

 

Pred vstopom v Logarsko dolino je parkirišče, kjer lahko pustite motorno vozilo in se naprej odpravite peš, s kolesom, z rolerji,... V tem primeru ali pa če vozite električni avtomobil, ki ga tudi lahko najamete pri Atet rent a car, je vstop brezplačen. Sicer pa boste odšteli nekaj evrov. Prispevek za motorno kolo je 5 eur, za osebni avtomobil 7 eur, za kombi euro več. A naj zaradi tega ne bo slabe volje. Plačane vstopnine pomagajo k ohranitvi in naravi prijaznemu razvoju krajinskega parka. Plačniku pa omogočajo parkiranje za čas bivanja v Logarski dolini, ogled naravni in kulturnih dediščin in uporabo rekreacijskih površin.

 

 

NARAVNE ZNAMENITOSTI

 

Tu je narava res dihjemajoča. Območje je bogato z vodnimi viri. Solčavsko nam postreže z več kot sto slapovi, med katerimi sicer niso vsi dostopni, a nič ne de, kar nekaj jih je dostopnih očem. Najslavnejši je zagotovo slap Rinka, velja pa si ogledati še slap Palenk, Brložniške slapove, Rastovški slap, če jih naštejemo le nekaj. Rinka je pravzprav padajoča reka Savinja, ki izvira nekoliko višje, v krnici Okrešelj. Izvir je stalen, voda pri izviru pa kakovostna za pitje. Kmalu pod slapom reka ponikne in ponovno privre na površje v izviru Črna v spodnjem delu doline.

 

 Logarska dolina narava alpsko cvetje vijolično

Logarska dolina narava drevo
Logarska dolina narava slap

Logarska dolina narava alpsko cvetje modro

 

 

 

Med številnim drevesi jih izstopa kar nekaj, ki so po svojem obsegu, višini in starosti še posebej mogočna. Dva izmed njih sta bila celo razglašena za naravni spomenik. Logarjeva lipa, ki raste ob cesti blizu kmetije Logar, je postala kar nekakšen simbol pogleda na dolino. Drugo posebno drevo pa je macesen na Klemenčevi jami.

 

Naj omenimo še pisano alpsko cvetje, med katerim je kar nekaj redkih in ogroženih vrst in pester živalski svet.

 

 

KULTURNA DEDIŠČINA

 

Poleg slikovite narave, se Logarska dolina lahko pohvali tudi z bogato kulturno dediščino. V 19. stoletju so bili znani po oglarjenju. V spomin na tiste čase je nad Domom planincev postavljena oglarska bajta, ob kateri oglar vsako leto sestavi oglarsko kopo. Na ogled so tudi lesene kašče, ki so bile namenjene spravilu pridelka, predvsem žit in gozdarska bajta, v kateri so bivali gozdarji. Ne pozabimo še na arheološko najdišče Potočka zijalka. Jama se nahaja na južnem pobočju Olšave in velja za najvišje ležečo paleolitsko postajo in najdišče ostankov jamskega medveda ter odkritja številnih koščenih konic paleolitskih lovcev. Stalno razstavo o Potočki zijalki si lahko ogledate v gostišču Firšt v Logarski dolini.

 

 

AKTIVNOSTI V VSEH LETNIH ČASIH

 

Logarska dolina in njena okolica ponujata pester izbor aktivnosti. Razgiban teren in lepote narave, obljubljajo prijetne trenutke tako ležernim sprehajalcem, kot malo aktivnejšim športnikom, ki radi nekoliko pospešijo srčni utrip, pa tudi adrenalinskim navdušencem.

 

V srednjem delu doline, blizu hotela Plesnik se nahaja TIC krajinskega parka (https://www.logarska-dolina.si/slo/o-parku/informacijske-tocke), kjer vam bodo postregli z vsemi informacijami, ki jih boste potrebovali na svojem obisku v Logarski dolini.

 

Logarska dolina je prav tako ena izmed najbolj priljubljenih foto destinacij v Sloveniji, ki pogosto privablja tako turiste kot profesionalne fotografe, ki si želijo ovekovečiti čudovite poglede in dih jemajočo naravo ter spomine deliti tudi med prijatelje.

 

Logarska dolina poletni izleti z avtom

vir: Instagram

 

 

POHODNIŠTVO IN PLANINARJENJE

 

Pot po Logarski dolini

 

Pot po Logarski dolini je tematska, naravoslovno-etnografska pot, prijetna za oko in koristna za telo. Za 7 kilometrov dolg sprehod si namenite 2-3 ure. Pot se začne v spodnjem delu doline, ob kmetiji Logar in konča pri bučnem slapu Rinka, na vsakem koraku vmes pa preseneča z naravno in kulturno dediščino. Raziskovanja se lahko lotite sami ali pa se odločite za vodeno različico. Turistični vodnik vam bo s svojim znanjem izlet zagotovo obogatil.

 

Zemljevid poti si lahko ogledate tukaj (https://www.logarska-dolina.si/knjiznica/dozivetja/pot-po-logarski-dolini-15-7-2020.pdf )

 

Omenjena pot še zdaleč ni edina možnost izletniškega pohodništva v teh krajih. Dobro obiskana sta na primer tudi planinski dom na Okrešlju in planinski dom na Klemenči jami. Lepi razgledi so zagotovljeni.

 

Za tiste, ki gora ne želite občudovati le od daleč, pa Logarska dolina predstavlja krasno izhodišče za osvajanje dvotisočakov in tudi nekaterih nižjih vrhov. Najzahtevnejše poti, ki zahtevajo tudi samovarovalno opremo, vodijo na Ojstrico, Planjavo in Tursko goro.

 

KOLESARJENJE

 

Za ljubitelje kolesarjenja so na voljo pestre in težavnostno različne poti. Nič ne de, če nimate svojega kolesa, saj si je v Logarski dolini na več lokacijah možno izposoditi gorsko in tudi električno kolo.

 

Najlažja in najhitrejša pot poteka od parkirišča pred vstopom v Logarsko dolino pa do slapu Rinka. Pravzaprav do parkirišča pred slapom Rinka, kjer je tudi okrepčevalnica, saj je zadnji del poti potrebno prehoditi. V desetih minutah boste zagledati mogočen slap, ki pa na poti ni edini. Dolžina poti je 14 km, težavnost lahka.

 

Nekoliko zahtevenjša je tura Logarska dolina – Matk – Perk – Majerhold – Logarska dolina. Razgledi so fascinantni, poleg njih pa so ob poti še naslednje zanimivosti: razstava o Potočki zijalki v gostišču Firšt, soteska in dolina Jezere, lokostrelski center na kmetiji Gradišnik, Matkov kot, … Celotna pot pa je dolga 15 km, 10 km dolg vzpon pot uvršča med srednje zahtevne.

 

Naslednji predlog je krožna kolesarska pot po razgibani panoramski cesti, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne. Pot vas bo vodila iz Solčave do Podolševe in mimo Logarske doline nazaj v Solčavo. Ob poti so številne znamenitosti, ki bodo popestrile izlet: cerkev Marije Snežne v Solčavi, Potočka zijalka (jamsko najdišče iz stare kamene dobe), izvir kisle vode, Klemenškov pekel, Matkov kot,… Dolžina poti je 25 km, težavnost pa srednje zahtevna, na račun dolgega vzpona tudi občasno zahtevna.

 

Natančnejše opise kolesarskih poti najdete tukaj (https://www.logarska-dolina.si/slo/dozivetja/za-aktivne/kolesarjenje)

 

 

ALPINIZEM IN ŠPORTNO PLEZANJE

 

Kamniško – Savinjske Alpe so s številnimi visokimi vrhovi odličen teren za alpinistične vzpone različnih težavnostnih stopenj in v vseh letnih časih. V Logarski dolini in v Matkovem ter Robanovem kotu so izhodišča za strme stene. Ojstrica, Planjava, Raduha in Mrzla gora vabijo s svojimi priljubljenimi plezališči. Športni plezalci imajo na voljo tudi naravno plezališče Žohar, ki se nahaja na začetku Logarske doline, pa tudi v Krofički in Mrzli gori.

 

LOKOSTRELSTVO

 

Na turistični kmetiji Gradišnik v Matkovem kotu, ki je od vstopa v Logarsko dolino oddaljena le nekaj več kot 2 km, vas čaka prava lovska avantura. Zasnovano imajo cca 3 km dolgo 3D progo, ki predstavlja simulacijo lova z lokom na divje živali. Tarče živali so iz umetne mase, na pretežno gozdni poti jih srečate kar 28. Vaditelj vam bo najprej predal nekaj napotkov za streljanje z lokom, ko boste osvojili osnove streljanja pa je čas za ''lov''. Na progo se lahko odpravite sami ali z vaditeljem.

 

Cenik in kontakt najdete tukaj (https://www.gradisnik.si/lokostrelstvo-info-cenik.html)

 

 

 Logarska dolina zimska cesta 

 

ZIMSKE AKTIVNOSTI

 

Zasnežena Logarska dolina predstavlja pravo zimsko pravljico in tudi v tem času ponuja možnosti za rekreacijo.

 

Tek na smučeh

 

Krožna tekaška steza, ki je speljana po dolini, meri 15 km in je primerna tako za klasično kot tudi skate tehniko. Zadovoljila bo začetnike in zahtevnejše tekače.

 

Dobra novica je, da je tekaška oprema na voljo za izposojo v Kmečki hiši Ojstrica ( https://www.logarska-dolina.si/slo/nastanitve/hoteli-in-penzioni/kmecka-hisa-ojstrica ) in v Eko hiši Na razpotju (https://www.logarska-dolina.si/slo/nastanitve/hoteli-in-penzioni/eko-hisa-na-razpotju)

 

Turno smučanje

 

Po deviškem snegu lahko v Logarsko dolino prismučate z Ojstrice ali s Savinjskega sedla. Najpogumnejši pa se lahko snežnim užitkom predate v grapah Turske gore, Rink in Mrzle gore. A nikar brezglavo – najprimernejši čas za tovrstne avanture pomlad, ko je sneg običajno dovolj utrjen, nevarnost plazov pa majhna.

 

Tudi smučarske opreme ne potrebujete svoje, posodijo vam jo v Eko hiši na razpotju, v Kmečki hiši Ojstrica in na Turistični kmetiji Lenar (https://www.logarska-dolina.si/slo/nastanitve/turisticne-kmetije/turisticna-kmetija-lenar)

 

Ledno plezanje

 

Na več kot dvanajstih zaledenelih slapovih lahko v ugodnih razmerah preizkusitve svoje plezalske sposobnosti. Najatraktivnjši in posledično najbolj obiskan je slap Palenk poleg hotela Plesnik. Nevešči lednega plezanja imajo možnost predstavitvenega in začetniškega tečaja. (https://www.logarska-dolina.si/slo/dozivetja/za-aktivne/ledno-plezanje#plezanje )

 

Logarska dolina zimski izleti z avtom

vir: Instagram

 

NASTANITVE

 

S prenočitvijo ne boste imeli težav, saj je na tem območju nemalo nastanitev, primernih za plitve in globoke žepe. Lahko najamete posteljo v počitniških in planinskih domovih, sobo ali apartma na turističnih in eko kmetijah ali pa se prepustite udobju luksuznega hotela z wellnesom.

 

Ne glede na samo izbiro nastanitve pa je obisk Logarske doline prav posebno doživetje in čudovita izbira za izlet z avtomobilom, v vseh letnih časih.

 

O Logarski dolini in okolici bi brez težav lahko napisali še nekaj strani, a še tako slikovit opis ne more nadomestiti občutkov, ki preplavijo slehernega obiskovalca teh atraktivnih krajev. A ne verjemite nam na besedo, prepričajte se sami.

 

Vrsto svojega potovanja si popolnoma prilagodite svojim željam, svojemu počutju, vrsti aktivnosti, ki si jih želiš in seveda svojemu tipu popotnika.

 

 

Pestra izbira avtomobilov in kombijev.

Možnost dostave vozila na lokacijo.

Ni predplačila.

Ni stroška preklica ali spremembe rezervacije.

24/7 pomoč uporabnikom.

 

 

 

Spletna ponudba

 

  

 

 

Kontaktne informacije:

 

V kolikor bi potrebovali kakršnekoli informacije, imate morebitne pomisleke in bi želeli prejeti naš odgovor, smo vam seveda na voljo. Z veseljem vam nudimo našo pomoč in odgovorimo na vsa vaša vprašanja.

 

V kolikor bi potrebovali najem avtomobila smo seveda tu za vas.

Spletno povpraševanje, z vključenim spletni popustom, je mogoče oddati TUKAJ. 

 

 

  • Možnost dostave vozila na lokacijo.
  • Ni predplačila.
  • Ni stroška preklica ali spremembe rezervacije.

 

 

Za vas je naš Rezervacijski center dosegljiv na elektronskem naslovu prodaja@atet.si in na telefonski številki 01 320 82 30.

 

 

  • Pogosta vprašanja preveri TUKAJ.
  • Splošni pogoji poslovanja preberi več TUKAJ.

 


Vse novice
RENTACAR