Devova ulica 6a
Ljubljana
1000
SLOVENIJA
sales@atet.si
Facebook Google+ Twitter Instagram Youtube

5 Nasvetov za Vožnjo v Megli

Vožnja v megli

 

Med vožnjo v megli je nujno omejiti hitrost. Drastično. Pri vidljivosti 50 kilometrov na uro naj ne bi znašala več kot 50 km/h. Ne glede na to, na kateri cesti ste. Posledice podcenjevanja slabe vidljivosti so lahko zelo hude, o čemer priča tudi ena najhujših nesreč, ki se je zgodila na primorski avtocesti.

 

5 nasvetov za vožnjo v megli

  1. Upočasnite vožnjo. Bodite pozorni na merilec. Bolj gosta je megla, bolj zmede občutek hitrosti, saj se ne moremo zanesti na vizualne indikatorje.

  2. Uporabljajte kratke luči. Vozniki pogosto v želji po boljši vidljivosti prižgejo dolge luči, ki pa k vidljivosti ne prispevajo veliko. Pogosto ravno nasprotno vidljivost še poslabšajo, saj se žarki dolgih luči odbijajo od megle nazaj.

  3. Uporabljajte meglenke. Meglenke pomagajo osvetliti cesto, hkrati pa vas naredijo bolj vidne ostalim udeležencem v prometu. Nekatera vozila imajo tudi zadnje meglenke, vendar velja biti pri uporabi previden, saj lahko v primeru boljše vidljivosti voznika za vami. Zadnjih meglenk na manši razdalji v koloni ne uporabljajte.
     
  4. Držite se desnega roba cestišča. Voznike v primeru negotovosti pogosto nese proti sredini ceste, kar vas lahko pripelje v nevarno bližino nasproti stoječih vozil.

  5. Nikar se ne ustavljajte na cesti. Ustavljanje vozila je eden osnovnih nagono, kadar je vidljivost res slaba. Vztrajajte v vožnji, četudi počasni, dokler ne najdete varne točke ob cesti. 

 

Kar pogosta

Megla je v Sloveniji kar pogosta. Ljubljanska in celjska kotlina, ter dolina Save med Ljubljano in Krškim imajo letno tudi do 120 dni megle, Ljubljana celo 156. Megla se najmanjkrat pojavlja maja in junija.

 

Srečno vožnjo.


VSE NOVICE
RENTACAR